Araçlarda Kış Bakımı Neden Önemlidir?

12-08-2022 17:11

Araç kış bakımı yaptırmak hem sürüş güvenliği sağlamak hem de aracın ömrünü uzatmak açısından önemlidir. Düzenli olarak yapılan kış bakımları sayesinde hem olumsuz hava koşullarında yolda kalma riskini düşürür, hem de diğer sürücülerin de güvenliğini de tehlikeye atmamış olursunuz.

Rüzgarlı, soğuk ve bol yağışlı hava koşullarının hakim olduğu kış aylarında sürüş güvenliğiniz, diğer sürücülerin güvenliği ve araç içi konforunuz için araç kış bakımını mutlaka yaptırmalı, kış aylarında yolculuğa çıkmadan önce aracın eksiklerini gözden geçirmelisiniz. Düzenli olarak yapacağınız araç bakımları sayesinde yüksek maliyetli bakım masraflarından da kurtulmuş olursunuz. Bu bakımları düzenli yaptırdığınızda araç performansının arttığını, yakıt tüketiminiz azaldığını göreceksiniz.

Kış bakımında;

  • Lastik değişiminden sonra rot ve balans ayarı yapılmalı.
  • Motor yağı kontrol edilmeli, gerekirse motor yağı ve yağ filtresi değiştirilmeli.
  • Diğer filtreler kontrol edilmeli, kirli olan hava filtresi, polen filtresi, yakıt filtresi değiştirilmeli.
  • Far ayarları kontrol edilmeli ve sis lambası kullanılmalı.
  • Kış mevsiminde silecekler sık kullanılır. Özelliğini yitiren silecekler net görüş sağlayamayacağı için sürüş güvenliğini tehlikeye sokar. Bu durumda silecek ya da silecek lastikleri değiştirilmeli.
  • Radyatördeki suyun donmaması için antifiriz kullanılmalı.

Araç kış bakımının öncelikli konusu her zaman kış lastiği olmalıdır. Kış mevsiminin zorlu hava koşullarında sürüş güvenliğiniz için öncelikle araç modeline uygun kış lastiği kullanmaya başlamalısınız.

Neden kış lastiği?

Hava sıcaklığı 7 derecenin altına indiğinde aracın normal lastikleri sertleşir ve yol tutuşu azalır. Bu da sürüş güvenliğini tehlikeye atar. Oysa kış lastikleri; özel kauçuk yapısı ve içeriğindeki silica malzemesi sayesinde yumuşak yapıda kalabiliyor ve 7 derecenin altında sertleşmeyerek karlı ve buzlu yollarda mükemmel yol tutuşu sağlıyor. Kış lastikleri karlı, buzlu ve çamurlu yollara daha iyi tutunabilmesinin yanında özel desenleri ve dişleri sayesinde karlı zeminde ekstra çekiş de sağlayabilmektedir.

 

Dilerseniz şimdi de kış mevsiminde yapılması gereken araç bakımlarını öğrenelim:

Antifiriz kullanın

Soğuk havalarda araç radyatöründe antifiriz kullanılmadığı takdirde radyatördeki su donar ve bu da ciddi motor arızalarına neden olur. Radyatördeki suyun donmaması için antifiriz eklemek gerekir. Antifriz kullanımı ile araç motorunun ömrünü uzatırsınız. Radyatöre kaynamış ve soğutulmuş su ile birlikte antifiriz de eklerseniz doğru bir kış bakımı yapmış olursunuz.

Soğuk ve Yağışlı Havalarda Sürüş Güvenliği İçin Bilmeniz Gerekenler blog yazımızdaki bilgiler sayesinde kış mevsiminde sevdiklerinizle güvenli bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.

Hava filtresini değiştirerek yakıt tasarrufu sağlayın

Hava filtresi kirlendiğinde araç motorunun çalışma düzeni tamamen değişir. Nasıl mı? Kirli ve tıkalı bir hava filtresi, motora temiz hava girişini kısıtlar. Bu da motorun çekiş gücünün düşmesine neden olur. Üstelik kış mevsimi gibi daha fazla enerji ihtiyacı olan bir dönemde yeterli temiz havayı alamayan motor, daha çok yakıt tüketimi ve akü tüketimi yapar. Kirli bir hava filtresi nedeniyle motorda kısa sürede arızalar oluşacaktır. Üstelik yakıt tüketimi %15 oranında artacaktır. 

Sürüş güvenliğiniz için cam temizliğini önemseyin

Silecek lastikleri yıprandığında camlar net bir şekilde temizlenemez. Kar ve buz kalıntıları, su birikintileri cam üzerinde kaldığında ise ışık yansımaları gözünüzü alabilir, puslu havalarda görüş alanınız daha da daralabilir. Kış koşullarında sağlıklı bir görüş alanı elde etmek için yıpranmış sileceklerinizi mutlaka değiştirmelisiniz. Eğer silecek modeli için uygunsa sadece silecek lastiklerini de değiştirebilirsiniz. Ön camda buğulanmayı önlemek için cam suyu haznesine antifirizli oto cam suyu koymalısınız.

Öneri: Kar ve buz nedeniyle camlarınızın buğulanmaması için buğu önleyici spreylerden kullanabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.